Terug

Wonen met de goede buren in huis

Geplaatst op 15-09-2018
Wonen met de goede buren in huis

Het is een big deal: op jezelf gaan wonen. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat sommige jongeren niet klaar zijn voor deze stap naar zelfstandigheid. Maar soms kunnen zij of willen zij niet meer thuis wonen. Wat dan? Dan is Time Inn een optie. Deze bijzondere woonvorm heeft inmiddels twee locaties, een derde staat in de kinderschoenen. Aan de Bosboom Toussaintstraat én, de plek waar het begon, aan de Grotekerksbuurt. Jan (27) en Heidi (25) van der Welle zijn de kernbewoners van dit pand waar ook drie jongeren wonen die naast een eigen kamer, ook een gemeenschappelijke ruimte delen. Jan en Heidi staan klaar voor een gezellig praatje, geven advies als daar om wordt gevraagd en zijn als goede buur betrokken op de bewoners.
(Gepubliceerd in Dordt Centrum, 07-09-2018)


Een jaar en een maand. Zo lang wonen Jan en Heidi nu aan de Grotekerksbuurt. Het bevalt prima, al is het soms best uitdagend. Jan is docent Engels aan een school in Utrecht en Heidi is bezig met het afronden van haar studie International development management. Eind deze maand verwachten zij hun eerste kindje. Van vrienden hoorde het stel vorig jaar dat er nieuwe kernbewoners voor Time Inn werden gezocht. “De oude kernbewoners gingen verhuizen naar Krispijn, zij zijn daar een tweede locatie begonnen.Wij zijn met hen in gesprek gegaan en hebben er vervolgens heel goed over nagedacht. Het kwam op het juiste moment. We waren serieus aan het nadenken hoe we ons leven wilden gaan invullen. We besloten het een kans te geven omdat het past bij de manier hoe wij in het leven staan; ér zijn voor anderen, interesse tonen. (Dit doen we) deels vanuit de christelijke levensovertuiging, maar Time Inn is geen evangelisatieproject.”, benadrukken ze.


Lekker praktisch
Toen het besluit eenmaal was genomen, volgde al snel de verhuizing. “Natuurlijk was het in het begin best even wennen. Onze deur staat open. De bewoners mogen binnenlopen of we lopen zelf even naar boven om een praatje te maken.” Jan en Heidi zijn geen professionele hulpverleners óf de begeleiders van de jongeren. “Dat is niet de gedachte achter Time Inn. Wij zijn de goede buur. Ze kunnen aan ons advies vragen of langskomen voor gezelligheid. Wij eten standaard elke dinsdag samen, en eens in de twee weken op de donderdag. De jongeren kloppen ook bij ons aan voor praktische zaken, een kapotte lamp of een lekkende kraan.” Daarnaast wordt regelmatig naar boven gelopen, waar de kamers zijn, om te vragen hoe het gaat en een beetje zicht op de schoonmaak te houden. De jongeren die bij Time Inn wonen hebben geen eenduidig profiel. “Hun redenen om hier op kamers te gaan zijn heel divers en de één heeft meer behoefte aan aandacht dan de ander.” Er zijn voorwaarden om voor een kamer in aanmerking te komen: een jongere moet professionele begeleiding hebben om te werken aan zijn ‘pijnpunten’, dat kan variëren van bijvoorbeeld budgetbegeleiding tot gesprekken met een psycholoog, én een sociaal vangnet, het liefst binnen Dordrecht. “We vinden het belangrijk dat we niet het enige aanspreekpunt voor de bewoners zijn, juist ook omdat wij overdag vaak niet thuis of druk zijn. Ook moeten ze een dagbesteding hebben, een studie of een baan.” Time Inn is ook voor de kernbewoners een leerproces. “Je bent misschien iets meer gebonden dan andere mensen, maar het is mooi om de dynamiek van onze groep te zien. We vinden het een mooie gedachte dat ons kindje in deze situatie opgroeit. Voorlopig wonen we hier heel erg fijn.”

 Powered by: Unique Webdesign